piątek, 28 czerwca 2013

Sałatka z wątróbką na rukoli

Ten przepis jest naszą próbą odtworzenia sałatki jaką kiedyś jedliśmy w jednym z lokali. Sałatkę robiliśmy już wielokrotnie i nasza wersja smakuje nam bardziej ;). M. powiedziała, że jadła ostatnio sałatkę z wątróbką w innym lokalu niż my i nasza jest lepsza ;). Specjalistą od tej sałatki jest J., muszę przyznać, że staje się ona jego specjalnością. Z podanych składników trójka zwolenników wątróbki maiła obiadek na 5+

Składniki:
  • wątróbka indycza ok. 400 g
  • rukola
  • jabłka 3 kwaśne i twarde sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • mąka ( u nas żytnia)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól
  • glassa balsamico
  • mleko pół szklanki
Przygotowanie:
  • wątróbkę myjemy, odcinamy błonki, kroimy na kawałki i zalewamy mlekiem, zalanie mlekiem można pominąć, ale po godzinnej mlecznej kąpieli wątróbka jest cudownie delikatna
  • myjemy i osuszamy rukolę, mieszamy ją z łyżką oliwy z odrobiną soli
  • jabłka myjemy i nie obierając kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne
  • cebulę kroimy w krążki
  • rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy do niej obtoczoną w mące wątróbkę, smażymy według uznania, my lubimy krwistą więc smażymy po około minucie z każdej strony, wątróbkę zdejmujemy z patelni
  • na patelnię wrzucamy jabłka, smażymy około 2 minut dorzucamy cebulę i smażymy razem przez 4 minuty, kontrolujemy twardość jabłek, gdy są zbyt twarde i zimne w środku wydłużamy czas smażenia, staramy się też by jabłka nie zrobiły się zbyt miękkie
  • dorzucamy wątróbkę i smażymy razem około 1 minuty, solimy i pieprzymy
  • na talerze rozkładamy rukolę, na której układamy smażoną wątróbkę, jabłka i cebulę
  • polewamy glassą, solimy i pieprzymy według potrzeb



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz