Składniki:
- wątróbka indycza ok. 400 g
- rukola
- jabłka 3 kwaśne i twarde sztuki
- cebula 1 sztuka
- mąka ( u nas żytnia)
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
- glassa balsamico
- mleko pół szklanki
Przygotowanie:
- wątróbkę myjemy, odcinamy błonki, kroimy na kawałki i zalewamy mlekiem, zalanie mlekiem można pominąć, ale po godzinnej mlecznej kąpieli wątróbka jest cudownie delikatna
- myjemy i osuszamy rukolę, mieszamy ją z łyżką oliwy z odrobiną soli
- jabłka myjemy i nie obierając kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne
- cebulę kroimy w krążki
- rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy do niej obtoczoną w mące wątróbkę, smażymy według uznania, my lubimy krwistą więc smażymy po około minucie z każdej strony, wątróbkę zdejmujemy z patelni
- na patelnię wrzucamy jabłka, smażymy około 2 minut dorzucamy cebulę i smażymy razem przez 4 minuty, kontrolujemy twardość jabłek, gdy są zbyt twarde i zimne w środku wydłużamy czas smażenia, staramy się też by jabłka nie zrobiły się zbyt miękkie
- dorzucamy wątróbkę i smażymy razem około 1 minuty, solimy i pieprzymy
- na talerze rozkładamy rukolę, na której układamy smażoną wątróbkę, jabłka i cebulę
- polewamy glassą, solimy i pieprzymy według potrzeb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz