środa, 12 czerwca 2013

Kung Po Szparag w 20 minut

Sezon na nowalijki w pełni! Cudowne, świeże i chrupiące zerkają na nas ze sklepowych półek! Jako, że jedna połowa naszej pary jest niepoprawnym mięsożercą, na samych warzywach skończyć się nie mogło. Po wielkiej debacie wśród sklepowych półek postanowiliśmy pójść na kompromis i ugotować coś inaczej niż zwykle. Zaczynając od składników, na podziale zadań kończąc. Bardzo rzadko jadamy wołowinę, szparagi tylko w sezonie, a wok zdążył pokryć się warstwą kurzu. Niechcący wyszło nam przepyszne i przeszybkie danie:

Składniki:
  • 100 g ryżu
  • wołowina pokrojona na paski 300g
  • zielone szparagi, 8 sztuk
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 4 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • pieprz czarny

Przygotowanie:
  • Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • Myjemy szparagi, odłamujemy zdrewniałe końce, kroimy na ukos w około 2 cm kawałki.
  • Kroimy wołowinę w długie, wąskie paski.
  • Do woka wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego, czekamy aż zacznie lekko dymić i wrzucamy wołowinę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy pokrojone szparagi, smażymy i mieszamy kolejne 2 minuty. Dodajemy sos i ocet, smażymy 2 minuty i posypujemy pieprzem. Wyłączamy ogień.
  • Odcedzamy ryż, dzielimy na porcje, wyjdą 2 duże lub 3 fit ;) 

mniam! (to dodałem ja: J(arząbek))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz