Składniki:
- 100 g ryżu
- wołowina pokrojona na paski 300g
- zielone szparagi, 8 sztuk
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 4 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki octu ryżowego
- pieprz czarny
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Myjemy szparagi, odłamujemy zdrewniałe końce, kroimy na ukos w około 2 cm kawałki.
- Kroimy wołowinę w długie, wąskie paski.
- Do woka wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego, czekamy aż zacznie lekko dymić i wrzucamy wołowinę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy pokrojone szparagi, smażymy i mieszamy kolejne 2 minuty. Dodajemy sos i ocet, smażymy 2 minuty i posypujemy pieprzem. Wyłączamy ogień.
- Odcedzamy ryż, dzielimy na porcje, wyjdą 2 duże lub 3 fit ;)
mniam! (to dodałem ja: J(arząbek))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz